An economic, environmental and ethical assessment of meat production and consumption in South Africa

Date
2020-12
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Stellenbosch : Stellenbosch University
Abstract
ENGLISH SUMMARY : The world is experiencing an explosive increase in human population, which means the demand for food and other products is also increasing. This increase in demand places the world’s natural resources and environment under ever increasing pressure, and there is no end in sight. It has been established that the livestock industry contributes immensely to global warming due to the greenhouse gasses it emits. Moreover, the industry consumes large quantities of fresh water, arable land and food sources to meet the growing demand for animal protein. The resources necessary for the production of meat could have been used to aid the world’s starving population, which makes this industry and the human consumption of meat unethical. When viewing the consumption of meat from a philosophical point of view, it is also unethical for humans to dictate another sentient being’s existence. The author emphasises that the livestock industry should not end overnight as millions will lose their jobs across the world, but a gradual decrease in meat consumption is a topic worth discussing. Governments should employ policies to hold consumers and producers responsible for the external costs associated with the production and consumption of meat, which in turn will lead to an increase in price and thus a decrease in demand. Awareness campaigns should be launched to educate the public on the industry’s negative impacts, as well as alternative food sources that could supply the same or even a better quality of protein at a fraction of the cost to the environment and their wallets. The negative stigma with regard to humans consuming insects should be discarded as it is an alternative to meat and is worth exploring. The lifestyle of the world’s current human population needs a serious new design as it is not sustainable.
AFRIKAANSE OPSOMMING : Die wêreld ervaar tans ‘n enorme toename in sy menslike bevolking. Dit beteken dat die aanvraag na kos en ander produkte ook toeneem. Die toename in aanvraag beteken dat die wêreld se natuurlike hulpbronne en omgewing onder geweldige toename en druk geplaas word, waaraan daar geen einde in sig is nie. Daar is reeds bewys dat die veenywerheid grootliks bydra tot aardverwarming weens al die kweekhuisgasse wat dit vrystel. Dié nywerheid verbruik groot hoevelhede varswater, bewerkbare grond en voedselbronne om die mensdom se aanvraag na vleis te bevredig. Die hulpbronne wat gebruik word om die mensdom se aanvraag na vleis te bevredig, kon gebruik word om die wêreld se mense wat in hongersnoodverkeers te voed. Om dié rede maak dit die veenywerheid en die verbruik van diervleis deur mense oneties. Indien die verbruik van diervleis deur die mens uit ‘n filosofiese oogpunt bekyk word, is dit ook oneties om te glo dat iemand ‘n lewende wese se leefwyse kan beheer. Die skrywer benadruk die feit dat die veenywerheid nie oornag tot ‘n einde kan kom nie aangesien miljoene mense van dié nywerheid afhanklik is. Daar moet eerder ‘n omvattende bespreking oor ‘n afname in vleisverbruik plaasvind. Die regering moet ‘n beleid instel om vleisverbruikers en produsente verantwoordelik te hou vir die eksterne impakte wat die produksie en verbruik van vleis veroorsaak. Die beleid sal veroorsaak dat die prys van vleisprodukte toeneem wat ‘n afname in verbruik en gevolglik ook produksie tot gevolg sal hê. Bewusmakingsveldtogte moet geïnisieer word om die publiek op te voed oor die negatiewe impakte van die veenywerheid, asook oor alternatiewe voedselbronne wat mense kan gebruik om dieselfde/beter kwaliteit proteïene in te neem wat beter is vir die omgewing en vir die verbruiker geld sal spaar. Die gedagte dat die inname van insekte deur die mens afkeurenswaardig is, moet in die kiem gesmoor word aangesien die verbruik van insekte ‘n baie goeie alternatief vir proteïene is. Dit kom daarop neer dat die leefstyl van die wêreld se mense aansienlik aangepas moet word aangesien die huidige een nie volhoubaar is nie.
Description
Thesis (MPhil)--Stellenbosch University, 2020.
Keywords
Meat -- Consumption -- Economic aspects -- South Africa, Meat -- Consumption -- Environmental aspects -- South Africa, Meat -- Consumption -- Moral and ethical aspects -- South Africa, Meat industry and trade -- Economic aspects -- South Africa, Meat industry and trade -- Environmental aspects -- South Africa, Meat industry and trade -- Moral and ethical aspects -- South Africa, UCTD
Citation